Usein kysytyt kysymykset

Olemme keränneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen toimintaamme ja kynttilöihimme.

Kynttilämallit ja niiden polttoajat ja -tavat

Voit tutustua kynttilämalleihin ja niiden polttoaikoihin ja -tapoihin esitteestämme.

Mistä ja miten kynttilät on tehty?

Teemme kynttilämme Orimattilan kynttiläpajalla valamalla, kastamalla ja erilaisia koverrusteriä käyttäen. Kynttilöiden väri ja muotovaikutteet poimitaan Suomen upeasta luonnosta ja 2000 eri väristä valitaan vuodenaikoihin sopivat värit ja tunnelmat. Parhaista, puhtaista raaka-aineista, ilman tuoksuja valmistetut kynttilät soveltuvat poltettavaksi arkena ja juhlassa. Valmistusprosessissa ei synny jätettä lainkaan ja valmiin taide-esineen eli kynttilän voi hävittää polttamalla.

Kynttiläpajan tuotteet on tehty parafiinista. Ainoastaan utu-kynttilöissä sekä lakatuissa/maalatuissa pöytäkynttilöissä on tuotannollisista syistä parafiinin lisäksi noin 10% steariinia. Parafiini on hajuton läpikuultava vaha jonka sulamislämpötila on 54-60 astetta. Se on luonnossa biologisesti hajoava. Parafiinin ominaisuuksiin kuuluu pehmeys ja muotoiltavuus, joten se sopii erinomaisesti käsinmuotoilluihin kynttilöihimme. Mm. auringonvalo saattaa pehmentää parafiinia johtuen sen matalasta sulamislämpötilasta. Parafiinikynttilä hohtaa valoa paremmin kuin steariini. Parafiinikynttilä on lähes hajuton ja hyvälaatuisen parafiinikynttilän tunnistaa siitä, että se ei tuoksu miltään. Näin ollen se ei myöskään allergisoi yhtä herkästi kuin tuoksu- tai steariinikynttilät.

Parafiinille luvataan noin 2 vuoden mittainen takuu valmistajan toimesta. Sitä vanhemman kynttilän palo-ominaisuudet saattavat heiketä valon, lämmön ja epäpuhtauksien johdosta.

Mitä kanta-asiakkuus tarkoittaa?

Kanta-asiakkuus ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään. Siitä on sinulle vain hyötyä. Saat jokaisesta 50 euron ostoksesta 5 euron edun, jonka voit hyödyntää seuraavalla ostoskerralla. Saat kynttilöistä kanta-asiakastarjouksia kuukausittain sekä sinut kutsutaan vuosittain kynttiläpajan kanta-asiakasiltoihin ja juhliin. Kanta-asiakaskortti on voimassa kaikissa Maria Drockila kynttilämyyntipisteissä (ei jälleenmyyjillä).

Miten kanta-asiakkaaksi liitytään?

Voit liittyä kanta-asiakkaaksi missä tahansa myymälässämme tai liittymislomakkeella.

Parafiinin puhdistus kankaista

Raaputa tai murra kovettuneesta parafiinistä irti minkä saat tylsällä veitsellä (voit myös laittaa liinan pakkaseen). Laita tahrakohdan päälle talouspaperia ja paina kuumalla silitysraudalla. Parafiini imeytyy paperiin. Vaihda uusi talouspaperi ja toista, kunnes tahra on lähtenyt. Jos parafiini on värjännyt liinan sen voi koittaa upottaa kiehuvaan maitoon.

Pieni liekki, sydänlanka tukehtuu

Sydänlangan tukehtumiseen löytyy useampikin syy, mutta useimmiten langan heikko palo-ominaisuus johtuu seuraavista asioista:
1. kynttiläerässä olleesta viallisesta sydänlangasta, joka valitettavasti on päässyt laadunvalvontamme ohi. Tällaisia tilanteita esiintyy onneksi harvoin, koska panostamme tuotteiden laatuun ja teemme työvaiheet alusta asti käsin ja huolellisesti. Teemme myös koepolttoja ja pistokokeita, mutta kaikkia kynttilöitä ei luonnollisestikaan voi koepolttaa, ja sikäli on harmillista että sydänlangan viallisuus ilmenee vasta jälkijunassa, aiheuttaen tuotteen käyttäjälle harmia ja mielipahaa. Samassa rullassa ollut sydänlanka voi pieneltä matkalta olla liian heikkoa, niin ettei sitä silmällä havaitse, mutta se vaikuttaa poltto-ominaisuuksiin ratkaisevasti.

2. kynttilän väriaineen joutumisesta sydänlankaan. Käytämme kynttilänväriaineina tutkittuja ja turvallisia kynttiläväriaineita. Väriaineet eivät aiheuta palaessaan myrkyllisiä kaasuja tms. reaktioita. Väriaine kuitenkin palaa heikosti ja tästä syystä se saattaa tukahduttaa sydänlangan, jos sitä pääsee imeytymään suurissa määrin sydänlankaan. Värihiukkaset estävät sydänlankaa saamasta/imemästä polttoainetta eli puhdasta parafiinia ja näin ollen sydän ei jaksa palaa. Sydänlankaa voi yrittää pelastaa putsaamalla langan vierusta väriaineesta ja lyhentämällä sydänlanka noin 1cm pituuteen.

Reunaa jää palamatta, kuviomuna

Kyseisessä mallissa sydänlanka ei pysty puolenvälin jälkeen polttamaan kynttilää reunoille asti. Kynttilälle luvattu paloaika tulee kuitenkin saavutettua, vaikka reuna ei häviäkään puolenvälin jälkeen kokonaan. Mallit, jotka levenevät keskiosastaan jättävät aina jonkin verran reunoja. Sydänlanka on pyritty valitsemaan niin, että se palaisi mahdollisimman tasaisesti ja valuttamatta. Mikäli sydänlanka olisi ollut vahvempi (jolloin olisi jaksanut polttaa myös alaosasta reunaan asti), kynttilä olisi ruvennut valuttamaan alussa voimakkaasti.

Reunaa jää palamatta, pöytäkynttilä

Tuotteesta jää aina palamatonta reunaa, koska tuote on halkaisijaltaan leveä. Mitä pidempään kynttilää polttaa kerralla sitä vähemmän tuotteesta jää palamatonta reunaa. Suosiseltava polttoaika on vähintään 3-4 tuntia kerralla.

Pohjaa jää palamatta, kuviomuna

Keskikoisen ja minikokoisten kuviomunien pohja on tuotettu koneellisesti. Tällä tekniikalla tuotettujen kynttiläpohjien sydänlanka kääntyy noin 1-1,5cm ennen pohjaa ylöspäin tuotannollisista syistä. Lisäksi päällikasto lisää pohjaa noin 0,5-1cm verran. Näin ollen kynttilää jää palamatta näissä malleissa noin 2cm verran pohjasta. Kynttilälle luvattu paloaika tulee kuitenkin saavutettua, vaikka reuna ja pohja ei häviäkään puolenvälin jälkeen kokonaan.

Pohjaa jää palamatta, pöytäkynttilä

Pöytäkynttilöiden pohja on tuotettu koneellisesti. Tällä tekniikalla tuotettujen kynttiläpohjien sydänlanka kääntyy noin 1-1,5cm ennen pohjaa ylöspäin tuotannollisista syistä. Lisäksi päällikasto lisää pohjaa noin 0,5-1cm verran. Näin ollen kynttilää jää palamatta näissä malleissa noin 2cm verran pohjasta. Kynttilälle luvattu paloaika tulee kuitenkin saavutettua, vaikka reuna ja pohja ei häviäkään puolenvälin jälkeen kokonaan.

Liekki sammuu

Liekki tekee ensin pienen reiän sydänlangan ympärille, mutta lopettaa sen jälkeen palamisen: mahdollinen selitys huonolle palamiselle ja valuttamiselle on kyseisessä kynttiläerässä ollut virheellinen ”piikitys”, jolla poistetaan ilmakuplat sydänlangan vierestä valmistusvaiheessa. Valitettavasti tuote on päässyt laadunvalvontamme ohi.

Sydänlanka kaatuu tai hukkuu parafiiniin

Ongelma johtuu kynttiläerässä olleesta viallisesta sydänlangasta, joka valitettavasti on päässyt laadunvalvontamme ohi. Tässä tapauksessa sydänlanka on jäänyt löydälle pohjaa valmistettaessa. Tällaisia tilanteita esiintyy onneksi harvoin, koska panostamme tuotteiden laatuun ja teemme työvaiheet alusta asti käsin ja huolellisesti. Teemme myös koepolttoja ja pistokokeita, mutta kaikkia kynttilöitä ei luonnollisestikaan voi koepolttaa, ja sikäli on harmillista että sydänlangan viallisuus ilmenee vasta jälkijunassa, aiheuttaen tuotteen käyttäjälle harmia ja mielipahaa. Samassa rullassa ollut sydänlanka voi pieneltä matkalta olla liian heikkoa, niin ettei sitä silmällä havaitse, mutta se vaikuttaa poltto-ominaisuuksiin ratkaisevasti.

Raju valuttaminen, kynttilän romahtaminen

Mahdollinen selitys huonolle palamiselle ja valuttamiselle on kyseisessä kynttiläerässä ollut virheellinen ”piikitys”, jolla poistetaan ilmakuplat sydänlangan vierestä valmistusvaiheessa. Valitettavasti tuote on päässyt laadunvalvontamme ohi.